Kerstmarkten is een magische beleving

Kerstmarkten is een magische beleving

Kerstmarkten, die hun oorsprong vinden in het middeleeuwse Duitsland, hebben zich over de jaren heen ontwikkeld tot een van de meest geliefde tradities van de feestperiode. Ze bieden een magische en unieke ervaring, vol van kerstgeest, gastronomie, ambachtelijke producten en blijdschap.

Geschiedenis van kerstmarkten

De allereerste kerstmarkt was wellicht de 'Decembermarkt' in Wenen in het jaar 1294. Maar het concept van de kerstmarkt zoals we die nu kennen, ontstond in Duitsland tijdens de late middeleeuwen. De 'Striezelmarkt' in Dresden, die dateert uit 1434, wordt vaak beschouwd als een van de oudste kerstmarkten.

Kenmerken van kerstmarkten

Elke kerstmarkt heeft zijn unieke charme, maar er zijn enkele gemeenschappelijke trekken. Kerstmarkten zijn meestal opgezet in stadscentra en open pleinen. Ze bestaan uit verschillende kraampjes die een scala aan producten aanbieden, zoals:

  1. Kerstdecoraties en ambachtelijke producten: Je kunt een scala aan handgemaakte producten vinden, van kaarsen tot handgemaakte sieraden, houtsnijwerk en natuurlijk allerlei kerstdecoraties.

  2. Lokaal voedsel en drankjes: Elke regio heeft zijn specialiteiten. In Duitsland bijvoorbeeld, zijn Glühwein (warme, gekruide wijn), Lebkuchen (Duitse peperkoek), geroosterde kastanjes en bratwurst populair op kerstmarkten.

  3. Entertainment: De meeste kerstmarkten bieden ook entertainmentaanbod, zoals live muziek, spelletjes, draaimolens en ontmoetingen met de Kerstman voor de kleintjes.

Wereldberoemde kerstmarkten

Christkindlesmarkt, Nürnberg, Duitsland

Christkindlesmarkt in Nürnberg is een van de meest beroemde kerstmarkten in de wereld. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan. Het staat bekend om zijn traditionele Duitse producten zoals Lebkuchen, Nürnberger Bratwürste en Glühwein.

Striezelmarkt, Dresden, Duitsland

De Striezelmarkt in Dresden, beschouwd als de oudste kerstmarkt ter wereld, biedt een unieke selectie ambachtelijke producten, waaronder gesneden houten piramides, kaarsen, en natuurlijk de 'Dresden Christstollen', een traditioneel Duitse kerstbrood.

The Vienna Christmas Market, Wenen, Oostenrijk

De Weense kerstmarkt, gehouden voor het stadhuis (Rathaus), is bekend om zijn sprookjesachtige sfeer. De markt biedt een breed scala aan producten, van traditionele Oostenrijkse lekkernijen tot handgemaakte ambachtelijke goederen.

Kerstmarkten zijn een essentieel onderdeel van de kerstviering in veel steden over de hele wereld. Ze bieden een unieke manier om de kerstsfeer te beleven en lokale ambachtelijke producten en culinaire specialiteiten te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar het perfecte cadeau, een warm drankje om gezellig samen te drinken, of gewoon genieten van de feestelijke sfeer, de kerstmarkten zijn een prachtige manier om de magie van Kerstmis te ervaren.

Terug naar overzicht