Wat is kerst?

Kerstmis is een oud christelijk feest dat elk jaar net voor het einde van het jaar wordt gevierd. Door christenen, en ook vaak ongelovigen, wordt met de kerstmis de geboorte van Jezus Christus gevierd. Ook zijn er door de laatste jaren veel kersttradities verloren gegaan, maar zijn er ook veel tradities bijgekomen. Dit kwam door de verandering binnen de kerk en vooral in westerse kerken is dit te merken. Ook de verschillende andere tradities over de wereld hebben invloed gehad op het feest.

Bekende kerstfiguren

Er zijn veel verschillende personages uit de christelijke religie en uit verschillende mythes die iedereen eigenlijk wel kent. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een stalletje onder de boom staan waar natuurlijk het kindje Jezus en zijn ouders Josef en Maria in staan samen met nog een hoop andere figuren. Ook zijn de laatste eeuwen de kerstman en de elfjes heel bekend geworden. De kerstman is een van de bekendste figuren van kerst. Hij brengt iedereen cadeautjes en werkt net hetzelfde als Sinterklaas in Nederland, want het is eigenlijk gewoon dezelfde persoon!

Kersttradities

Er zijn een paar kersttradities die er elk jaar weer bij horen en die kerst echt speciaal maken. Hieronder een lijst met de bekendste tradities rond de wereld.

 • Kerstpakketten
  Een zakelijke traditie is toch wel het overhandigen van kerstpakketten aan het vaste personeel en de vakantiewerkers. Een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, is Kerstpakket Online. Om de nieuwste kerstpakketten 2024 collectie te bekijken, is het raadzaam om deze leverancier eens te benaderen.
   
 • Kerstnachtdienst
  De kerstnachtdienst is een dienst die plaatsvindt op kerstavond en de eerst kerstdag. Het is een van de drukste kerstdienst in het jaar voor protestantse en katholieke kerken en veel mensen geloven dat dit de heiligste tijd is om naar de kerk te gaan.
   
 • Kerststal neerzetten
  Een van de bekende kersttradities die je ook bij jezelf thuis terug kan vinden is het zetten van een kerststal. In het stalletje horen alle bekende figuren zoals: Jezus, zijn ouders en de drie wijzen uit het oosten. De ezel en os zijn toegevoegd vanwege een zin uit het oude testament. Ook zijn er nog een paar schapen en de herder die vaak buiten de stal staan.
   
 • Kerstboom
  Wie kent het nou niet: De kerstboom. De kerstboom is een oude traditie die normaal alleen in de kerken voorkwam. Uiteindelijk besloten mensen de boom ook naar binnen in huis te halen, want ze dachten dat het geluk zou brengen en dat god beter bij hen zou zijn. De kerstboom, een spar (en geen dennenboom!) wordt binnen in huis versiert door middel van allerlei slierten en kerstballen. Dit zorgt ervoor dat de boom er mooi uitziet. Ook worden er altijd kleurrijke lichtjes in de boom en rond het huis gehangen. Ook worden de cadeautjes tijdens kerst onder de boom gelegd door de kerstman die op kerstochtend worden opengemaakt door de kinderen.
   
 • Kerstversiering
  Er zijn allerlei kerstversieringen die men rond het huis zetten en hangen om alles een beetje op te vrolijken. Je hebt bijvoorbeeld allerlei kaarsen die in een bakje worden gezet omringd door mooie versieringen en planten, maar ook versieringen met lichtjes op de trap naar boven mooi te maken. Er zijn zoveel mogelijkheden om je huis te versieren dat elk wel uniek kan worden versiert.
   
 • Kerstman en de geschenken
  Als laatste heb je ook nog de kerstman. De kerstman is een bekend figuur over de hele wereld en vooral de kinderen zijn blij als ze hem zien. De kerstman brengt elk jaar cadeautjes voor de kinderen. Een van de kersttradities is om een sok boven de haard te hangen waar de kerstman iets kleins in kan doen. Ook wordt er verwacht van kinderen dat ze lekkere chocolade koekjes en een glaasje melk klaarzetten voor de kerstman als hij de grote pakjes komen brengen. De kerstman wordt dik afgebeeld vanwege deze koekjes.